Hiasan Rumah Hari Raya 2012 | 88DB Guide Feed

Hiasan Rumah Hari Raya 2012

Posted by 1,449 views

Bagi umat Islam yang akan menyambut bulan Ramadhan dan bulan Syawal sudah pasti akan mengira berapa perbelanjaan untuk membuat persiapan Hari Raya ini. Persiapan Hari Raya ini bukan tertumpu pada kelengkapan pakaian sahaja malah untuk kelengkapan persiapan rumah. Sudah tentunya para ibu bapa sibuk untuk membeli perabot baru, permaidani, set alat pinggan mangkuk dan set alat bekas kuih raya. Jadi, bila tibanya musin Hari Raya, orang Melayu akan memerlukan perbelanjaan yang lebih untuk menyambut perayaan tersebut.

Antara perabot untuk persiapan Hari Raya:-Permaidani untuk persiapan Hari Raya:-

Gambar a: Contoh Permaidani

Gambar b: Contoh Permaidani

Gambar c: Contoh Permaidani

Untuk bulan Ramadhan, umat yang beragama Islam dinasihatkan untuk tidak berbelanja lebih. Ini kerana memudaratkan diri sendiri selain mengelakkan daripada berlakunya pembaziran. Selain itu, banyak manfaat tibanya bulan Ramadhan dan bulan Syawal ini. Antaranya mengeratkan hubungan persaudaraan, mengenal erti kesusahan seperti menahan lapar dan dahaga ketika berpuasa, mendapat keberkatan sekiranya mengerjakan ibadah puasa dengan seikhlas hati, timbul rasa keinsafan, dan menjuhkan dari sifat mazmumah seperti tamak, hasad dengki dan sebagainya.

Sekiranya anda berminat untuk mencari info-info menarik mengenai kelengkapan yang perlu dibeli untuk musim perayaan, sila lawati 88DB.com.